Contact

Email

Offerte

Track & Trace

CyberFreight volkomen bekend met AGS

CyberFreight volkomen bekend met AGS

Sinds een aantal jaren werkt de douane aan de vervanging van het aangiftesysteem Sagitta, en met de introductie van AGS is dit een feit.

Vanwege de omvang en complexiteit van de vernieuwing van de aangiftesoftware is de introductie van AGS opgedeeld in drie stappen.

AGS DouaneDe drie fasen van AGS bestaan uit:

AGS 2 moet alle invoeraangiftes in Nederland verwerken. Dit is de meest ingewikkelde en kwetsbare module, mede vanwege de grote fiscale belangen die er aan verbonden zijn. Uit de ervaring met Sagitta weet men in het bedrijfsleven inmiddels dat uitval van douanesystemen het logistieke verkeer op de (lucht)havens en van het wegtransport doet stilvallen. Gezamenlijk stellen douane en bedrijfsleven dan ook met de grootst mogelijke inspanning en zorgvuldigheid alles in het werk om een soepele introductie van AGS import te realiseren.

In AGS 2 is het oorspronkelijke AGS 1 inmiddels geheel opgenomen. Dit was een bescheiden module die ging over opslag en reeds in 2012 succesvol werd geïmplementeerd.

De ontwikkeling en introductie van AGS import verloopt bij de douane niet zonder problemen. Daar is men het niet gewend om dergelijke grote nieuwe systemen te implementeren. Het ontbreekt niet aan mankracht en goede wil maar wel aan overzicht, kennis en een goede organisatie. Het resultaat is dat AGS import met grote vertraging wordt geïntroduceerd. Volgens de planning had Sagitta inmiddels grotendeels uitgefaseerd moeten zijn, maar door een scala aan technische problemen werkt het merendeel van de aangevers nog steeds via dit oude systeem.

CyberFreight heeft in de pilotgroep van AGS gezeten en was op Schiphol de tweede partij die werd aangesloten. Op 10 december 2013 werd door ons de eerste aangifte ten invoer in AGS verstuurd. Groot voordeel is dat de nieuwe software inmiddels geen geheimen meer voor ons heeft, terwijl veel andere partijen nog geen enkele aangifte hebben verstuurd in AGS. Door ons aan te melden voor de pilot zijn wij weliswaar tegen veel kinderziektes opgelopen die andere partijen niet meer zullen ervaren, maar hebben wij wel een veel langere voorbereidingstijd gekregen dan die anderen.

AGS 3 export zal vanaf 2015 worden geïntroduceerd, maar gezien de problemen met AGS 2 verwachten wij dat dit nog wel even op zich laat wachten.
AGS 4 betreft een restcategorie, met o.a. de maandaangifte invoer.

Via onze nieuwsbrief zullen wij u verder op de hoogte houden.

 

Geplaatst op 10 december 2014

Contact

Mocht u vragen hebben, vul dan onderstaand formulier in en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.