Contact

Email

Offerte

Track & Trace

Hanjin: situatie en transportverzekering

cyberfreight-sinking-shipIn september van 2016 werd de logistieke wereld geconfronteerd met het bericht over de grote financiële problemen van Hanjin Shipping. Hanjin is de op zes na grootste rederij ter wereld en was in 2015 wereldwijd nog uitgeroepen tot rederij van het jaar. Het kan dus snel veranderen.

De gevolgen waren enorm en de situatie voor vele containers was lange tijd ongewis. Schepen van Hanjin bleven op zee om inbeslagname te voorkomen. Terminals in o.a. Rotterdam en Hamburg waar nog wel enkele Hanjin schepen gelost waren kwamen op de proppen met hoge compensatiebedragen. Ook CyberFreight Rotterdam had zo’n 40 containers van haar klanten aan boord van Hanjin schepen. De klanten zijn hierover geïnformeerd en daarbij tevens op de hoogte gesteld van mogelijke vertragingen en de verhoogde kosten. Het advies daarbij was om deze schade meteen te melden bij de verzekering.
Nu zijn er bij CyberFreight van de getroffen klanten verschillende reacties binnengekomen met betrekking tot de geleden schades. Verschillende klanten hadden een dekkende polis, waarbij de geleden schade compleet vergoed werd. Anderen hadden een polis waarbij slechts sprake was van dekking op daadwerkelijke schade op de goederen en een kleine groep had helemaal geen transportverzekering.

Wat zijn nu eigenlijk de risico’s die klanten lopen bij zeevracht?
CyberFreight heeft een Logistieke aansprakelijkheidspolis waarmee CyberFreight wordt gedekt voor fouten van medewerkers die leiden tot extra kosten. Verder is CyberFreight gedekt voor kosten die voortvloeien uit de toepassing van de geldende Fenex voorwaarden. Deze dekkingen zijn echter beperkt en klanten worden geacht zelf een transportverzekering af te sluiten om een volledige dekking te hebben. Vergelijk het met uw reis- en annuleringsverzekering. Ook de aansprakelijkheid van uw reisagentschap of vliegtuigmaatschappij is beperkt en verdere schade dekt u af met een reisverzekering.

Het is zelfs bij Burgerlijk Wetboek (artikel 1022 e.v. van Boek 8 Burgerlijk Wetboek) geregeld dat een ladingbelanghebbende (de klant dus) evenredig bijdraagt in de kosten, welke voortkomen uit het zeker stellen van een schip en haar lading, ten einde schade aan de gemeenschap te voorkomen. Dus in gewoon Nederlands: als een schip van Maersk Line in het Nauw van Calais op de klippen loopt en 5 van de 5000 containers zijn van u dan zult u 5/5000e van de bergingskosten en de eventueel geleden milieuschade moeten betalen. Het mag duidelijk zijn dat het zeer verstandig is om hier een juiste transportverzekering voor af te sluiten.
Mede op basis van de Hanjin situatie en de verschillende mate waarin klanten al dan niet verzekerd zijn hebben wij onze adviseur AON Marine een alles dekkende polis laten opstellen, die voor onze klanten beschikbaar gesteld wordt. Uiteraard is dit niet verplicht en moet dit worden aangemerkt als een advies. Het is nog steeds aan u. Laat u zich in ieder geval juist informeren en ook hiertoe kunt u zich richten tot AON Marine of de verzekeringsagent die u nu gebruikt. Indien u ervoor kiest het met uw huidige verzekeringsagent op te nemen is het zaak aan te geven dat CyberFreight haar diensten uitvoert onder de Fenex voorwaarden. Dat is voor elke ervaren maritieme verzekeraar voldoende om mee te werken en u juist te adviseren.

In ieder geval zijn CyberFreight medewerkers volledige beschikbaar u verder bij te staan en te adviseren.

Geplaatst op 15 december 2016

Diensten

Opslag en Distributie

Opslag en Distributie

Diverse opslaglocaties op Schiphol en in de Rotterdamse haven. Beheer via e-stock...

Douane & BTW

Douane & BTW

Onze gecertificeerde en ruim ervaren declaranten helpen en adviseren u in alle aspecten...

China per Spoor

China per Spoor

Milieuvriendelijk vervoer inclusief LCL zendingen, aankomst in Nederland...

Cross Trades

Cross Trades

CyberFreight verzorgt de volledige zending naar de gewenste eindbestemming...

Projectvracht

Projectvracht

Zeer ruime ervaring met complexe projectvracht. Door ons netwerk schakelen wij snel...

Zeevracht

Zeevracht

Douaneproof FCL, LCL, Ro-ro en conventionele zendingen en een snelle inklaring...

Luchtvracht

Luchtvracht

Import en export met snelle verplaatsing naar onze eigen douaneloods...

Diensten overzicht
Distributie van vaccins

Distributie van vaccins

Uw betrouwbare partij voor de distributie van vaccins

Cleanroom Services

Cleanroom Services

Onze eigen Cleanroom wordt o.a. gebruikt voor fysieke douane controles...

Clinical Trials

Clinical Trials

Wij bieden wereldwijd volledig GDP compliant transport van clinical trial zendingen aan...

Passief Verpakken

Passief Verpakken

CyberFreight biedt diverse oplossingen voor temperatuur gecontroleerde verpakkingen...

Distributie Benelux

Distributie Benelux

Last Mile Distributie volgens volledige GDP kwalificatie en POD via onze portal...

Distributie Europa

Distributie Europa

Volledig GDP afleveren en ophalen van Groupage of Express? Bekijk onze opties...

Zeevracht Pharma

Zeevracht Pharma

Bekijk voor uw pharma zending per zeevracht ons zeer complete aanbod...

Luchtvracht Pharma

Luchtvracht Pharma

Onze inhouse experts verzorgen uw pharma zending volledig compliant...

Pharma diensten overzicht